WANEER EEN APK?

APK: algemene periodieke keuring

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een in Europa wettelijk verplichte keuring ter bevordering van de verkeersveiligheid en ter bescherming van het milieu.
De APK is een momentopname en geeft geen garantie dat uw voertuig de rest van het jaar veilig blijft om mee te rijden en dat u een jaar lang geen onderhoud hoeft te plegen. Regelmatige controle en onderhoud van uw voertuig blijft dus belangrijk.

Wanneer een APK keuring? Vier jaar nadat een auto voor het eerst op de weg is toegelaten, is deze keuringsplichtig. Daarna moet de auto om de twee jaar gekeurd worden tot ze de leeftijd van 8 jaar heeft en vanaf dan elk jaar. Auto’s met een dieselmotor en auto’s rijdend op LPG worden na 3 jaar gekeurd en daarna ieder jaar. U kunt uw voertuig binnen twee maanden voor de APK-vervaldatum laten keuren. De oude vervaldatum wordt dan voor één jaar verlengd. Als u het voertuig meer dan twee maanden voor de APK-vervaldatum laat keuren, krijgt uw voertuig een nieuwe APK-vervaldatum.
Als uw voertuig APK-plichtig is, dan mag u niet rijden zonder geldige APK. Doet u dat wel, dan krijgt u  daarvoor een boete van de RDW of de politie. Als u een ongeluk krijgt met een niet goedgekeurd voertuig, dan keert  uw verzekeringsmaatschappij mogelijk geen geld uit.  Het is dus van groot belang om te weten wanneer uw voertuig APK- gekeurd moet zijn. Controleer hier waneer uw auto gekeurd moet worden.

Wat moet ik meenemen naar de APK-keuring? Wij adviseren u het Voertuigbewijs / kentekenbewijs deel I of uw kentekencard meeneemt naar een APK-keuring. Het keuringsstation is verplicht om uw auto af te melden na de keuring. Dit geldt voor zowel een goedkeuring als afkeuring. Zonder het voertuigbewijs of de kentekecard kan de keurmeester uw voertuig niet afmelden.

Comments are closed